Przejdź do głównej zawartości

wytrawne muffiny

[Nie są to pierwsze muffiny w moim wykonaniu, lecz pierwsze wytrawne. Zawsze mam jakieś opory przed wykonywaniem "obiadowych" wersji dań, które znam jako ciasta, np. tarty. Okazuje się jednak, że zupełnie niepotrzebnie. Mogę śmiało polecić te wytrawne muffiny, będące idealną przekąską lub przystawką.]

wytrawne muffiny z serem wędzonym i żurawiną

 Składniki:

  • 125 g masła
  • 250-300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • ok. 150 g sera żółtego wędzonego
  • garść suszonej żurawiny 
  • pieprz, tymianek, bazylia suszona (ewentualnie dowolne inne przyprawy)

Sparzyć suszoną żurawinę na sitku i zostawić do osiąknięcia. Masło rozpuścić, dodać zimne mleko oraz jajka i wymieszać.

Osobno wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, tymianek, bazylię. Ser pokroić w niezbyt dużą kostkę i wmieszać razem z żurawiną do suchych składników. Wlać mokre składniki (masło z mlekiem) do mąki i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.

Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.

Piec w 200oC przez 20-25 min.


Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).